Biografie Carla Molkenboer

Carla Molkenboer-uitsnede-231116-011

Verbinding tussen mensen en kosmos

Context- sculptuur Carla Molkenboer

Mijn opleiding als ergotherapeut (1971-1975) bracht mij in contact met diverse technieken en methoden die mij inspireerden tot ruimtelijke vormgeving. Het beeldhouwerschap heeft lang gesluimerd doordat ik mij enerzijds in mijn loopbaan ontwikkelde als manager waarin diverse vormen van communicatie tussen mensen mij boeiden en uitdaagden; anderzijds inspireerde het therapeutisch werken met kinderen mij door met hen ruimtelijk en creatief te “spelen” met allerlei materialen en technieken.

Ontdekking

Vanuit een behoefte om naast mijn werk als manager/therapeut uiting te geven aan innerlijke processen middels expressie kwam ik rond 1993 in aanraking met beeldhouwen. Daarmee kan ik mijn creativiteit tot uitdrukking brengen. Ik leerde steen ontdekken. Het werd en is voor mij een uitdaging om de kwaliteiten van steen uit te drukken omdat steen naast hard ook zacht en communicatief van aard kan zijn.

Opleiding

2001-2004 Volgde ik de opleiding organische vormgeving bij Amiel olv Feico Hajonides.
Tevens volgde ik scholingen bij Cissy van der Wel, bij July Wickel en bij Adriaan Seelen.
Heel veel leer ik van het lesgeven aan enthousiaste beeldhouwers in de dop!

Carla Molkenboer

Symposium

2009 Beeldhouwsymposium Vaettis, Zwitserland

In opdracht

De Hannie van Leeuwen prijs 2007 – Gedachtenisbeelden

Beeld Hanny van Leeuwen-prijs 2007

De dialoog tussen mensen, maar ook tussen de aarde en kosmos is een thema dat onlosmakelijk met mij verbonden is. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat ik in 2001 in aanraking kwam met de opleiding organische beeldhouwkunst bij Amiel o.l.v. Feico Hajonides waardoor ik steeds beter in staat ben om de verbinding tussen mensen en tussen aarde en kosmos tot uitdrukking te brengen in mijn beelden waarbij ik de strijd, die dit kan geven, niet wil ontkennen maar ik wil ook de kracht en vrijheid die het kan geven weergeven. Het is een zoektocht de materiaalkeuze van mijn beelden in overeenstemming te brengen met datgene wat ik wil (laten) uitdrukken.

Brons

Bronzen beelden komen eigenlijk twee maal tot stand; de eerste keer maak ik het beeld in was. Daarna wordt het beeld gegoten in brons. Het in brons gegoten beeld werk ik zelf af. Het beeld komt als het ware een tweede keer tot leven; de kanalen worden eraf geslepen, oneffenheden verwijderd en het beeld komt langzaamaan weer helemaal in z’n vorm. Tot slot is het aanbrengen van de patine een pracht beleving om te ervaren hoe het brons zich verbindt met de aangebrachte kleur.

Exposities

2019 Kunstroute Culemborg – kunstrouteculemborg.nl  (12 en 13 oktober – Atelier Schaepmanlaan open 12-17 uur)

2019 Peperhof Oosterend Texel – www.stichtingpeperhof.nl/  (2 juli – 27 juli)

2017 Kunst- en Cultuurweekend in de Wielegaard, Zijderveld (1 en 2 juli)

2017 Kunst- en Cultuurweekend in de Wielegaard, Zijderveld (8 en 9 juli)

2016 Beelden in het witte dorp, Beeldenroute Lissewege-Brugge; www.beeldenroute.be (8 juli-25 september)

2016 10 jaar Werkplaats Anja Hakvoort, Jubileum expositie, zie de Flyer (17-18 september)

2016 Kunst- en Cultuurweekend in de Wielegaard, Zijderveld (2 en 3 juli),

2016 Kunst- en Cultuurweekend in De Wielegaard, Zijderveld (25 en 26 juni)

2016 Expositie ‘De kunst van drijfveren en slagpennen’ / Schoonrewoerd, Flyer (4 en 5 juni)

2016 Kunstkijk Goeree / Overflakkee, www.kunstkijk.com (13-16 mei)

2015 Kunstschouw, Noordwelle op Schouwen Duiveland

2015 De Wielegaard, Zijderveld

2015 Deelname aan de Beeldenroute, een openlucht-kunsttentoonstelling ‘Beelden in het witte dorp’ editie 2015, Lissewege, België

2011 Manna Kunsthuis, Brugge, België

2009 Rohenhaus te Lauternach, Oostenrijk

2008 Solo expositie Galerie Holtrop, Tilburg

2006 Kunstschouw Westerschouwen

2000 Galerie de Spiegeling, Amsterdam

Fotoshoot beelden